“Niets doen is geen optie”
Stevig Staan in opdracht van de gemeente Nissewaard
Voor deze online themabijeenkomst over kindermishandeling en huiselijk geweld hebben verschillende deskundigen de handen ineen geslagen om een inspirerende middag te verzorgen. Werk jij met kinderen en/of gezinnen in de regio Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee of Voorne-Putten? Meld je dan aan voor de gratis online themabijeenkomst!
Woensdag 6 oktober 2021
van 15.00 uur tot 17.00 uur
Livestream vanuit de Boekenberg in Spijkenisse
LET OP: Er zijn 120 plekken beschikbaar. VOL = VOL!
Programma
15:00 - 15:30 uur | Interview met Ted Kloosterboer (ervaringsdeskundige) en wethouder Nissewaard Léon Soeterboek |
15:30 - 17.00 uur | Iedere professional volgt twee workshops
|
Live interview met ervaringsdeskundige Ted!
Live interview met ervaringsdeskundige Ted! Het onderwerp van gesprek is het (GROTE) belang voor een kind van een tante, buurman, oom of juf!
Ted zal vertellen over het belang van een betrouwbare volwassene. Zij is zelf ervaringsdeskundige en werd mishandeld door haar beide ouders. Gelukkig had zij twee betrouwbare volwassenen in haar directe omgeving. Namelijk, Oom Dik en Tante Ger. Zij zal vertellen wat in deze context betrouwbaar is.
Vanuit haar ervaringen kan ze uitleggen hoe belangrijk dat voor haar was (en is), hoe groot hun invloed op haar leven is geweest (en nog is) en ook dat iedereen een Oom Dik of Tante Ger kan zijn.
Ted is van mening dat alle professionals die werken met kinderen zo’n rol kunnen vervullen (en vaak al doen). Wellicht dat niet alle professionals zich van deze rol bewust zijn en hoe groot de impact is die zij kunnen hebben op het leven en ontwikkeling van een kind.
Laatste 10 minuten is het mogelijk om live via chat vragen aan Ted te stellen.
Workshop
Workshop; Signaleren, bij twijfel – kom je altijd in actie!
Wanneer je een onderbuik gevoel hebt, een vermoeden dat het niet goed gaat met een kind is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Iedereen kan namelijk het verschil maken voor een kind. Ook jij!
Het signaleren, ofwel het serieus nemen van je onderbuik gevoel, is een groot en belangrijk onderdeel wanneer het gaat over de meldcode, het is tenslotte de eerste stap!
- Hoe zet je de eerste stap?
- Wat als je een onderbuik gevoel blijft houden en je er je vinger niet op kan leggen?
- Hoe maak je je onderbuik gevoel concreet?
- Hoe rapporteer je een onderbuik gevoel?
- En hoe duid je een signaal?
Tijdens de workshop komen deze vragen aan bod, leer je door middel van een voorbeeld casus wat jij kunt doen bij de eerste, wat ons betreft de belangrijkste, stap van de meldcode!
workshop
Workshop gespreksvoering;
Het gesprek aangaan met ouders en jeugdigen over (vermoedens van) kindermishandeling of huiselijke geweld is niet gemakkelijk. Iedere situatie is ten slotte anders en vraagt veel van de professionals. Wat kan jou als professional helpen? Hoe bespreek je zorgen op een manier die constructief is?
Tijdens deze workshop kun je meekijken met twee acteurs die middels regietheater de zorgen met een ouder bespreken: stap 3 van de verplichte meldcode.
- Hoe begin je op de juiste manier een gesprek?
- Wat gebeurt er als je het doel van je gesprek niet direct benoemt?
- Wat als ouders de zorgen die je hebt, ontkennen tijdens je gesprek?
- Wat beïnvloedt een gesprek?
De acteurs zullen een casus uitspelen, antwoord geven op deze vragen en je verschillende handvatten aanreiken die ervoor kunnen zorgen dat de drempel voor jou minder hoog wordt een gesprek aan te gaan!
Aanmeldformulier