Je mag het zeggen!

Baas over je knuffels en kusjes.

‘Je mag het zeggen’ is een filmpje/liedje over seksueel misbruik voor kinderen 4+. Als pedagogisch medewerker, leerkracht, zorgprofessional, ouder – is het belangrijk om dit filmpje te delen met je klas, je groep of je eigen kinderen. Elk kind mag (moet) de baas kunnen zijn over zijn/ haar knuffels en kusjes. Job is dat niet, hij leert in het filmpje dat hij niks fout heeft gedaan en dat het goed is dat hij het vertelt. Kinderen kunnen uit loyaliteit, schaamte, denken dat het normaal is/ het zo hoort lang niets vertellen: seksueel misbruik blijft (te) vaak lang verborgen.

Onderstaand voorbeelden wat voor vragen je kunt stellen voordat je het filmpje bekijkt met kinderen, maar ook vragen voor naderhand. Met mogelijke antwoorden die je kunt geven. “Grote mensen en kinderen mogen niet zomaar aan je zitten als jij dat niet wilt. Ook niet als jij ze heel lief vindt…”

INTRODUCTIE  – voordat je het filmpje aan je klas/groep of kind laat zien:

Vraag: Wie is de baas over jou?

Waar zijn grote mensen de baas over?

Ben jij ook de baas over dingen en wat dan?

Je antwoord kan bevatten: Grote mensen, zoals wij, zorgen voor jou. Dat hoort zo. Maar jij bent de baas over jouw lijf, kusjes, knuffels.

BEKIJK HET FILMPJE VAN JOB Hij is thuis niet de baas over zijn kusjes en knuffels. En durft dit te vertellen.

NAPRATEN OVER HET FILMPJE

Vraag: Wat heb jij gezien?
Hoe voelde job zich eerst?
En toen hij het verteld had?
Wat zei het lieve vrouwtje tegen Job?
Wat heeft Job geleerd over zijn lijf, kusjes en knuffels?

Je antwoorden kunnen zijn: Als iemand de baas is over jouw lijf, kusjes, knuffels mag je er over praten. Grote mensen en kinderen mogen niet zomaar aan je zitten als jij dat niet wilt. Ook niet als jij ze heel lief vindt. Als het toch gebeurt kan je een naar gevoel krijgen. Dan mag je altijd met iemand praten. Kies grote mensen die je lief vindt. Het mag iedereen zijn!

Vertel eens… welke grote mensen zou jij het vertellen als iemand de baas is over jouw lijf, je kusjes en je knuffels?

Bij sprake van seksueel misbruik kunt u informatie vinden op de vlogs van CSG (Centrum Seksueel Geweld)

Voor ouders: https://youtu.be/g3RIor2ztmc

Voor leerkrachten / PM’ers : https://youtu.be/8JSpxRsL7NE

Voor kinderen: https://youtu.be/VU_rorf9dUQ