Inschatten (on)veiligheid tijdens lockdown

Nog steeds zijn we in lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar het is geen excuus voor afwachten of uitstel van het bieden van hulp.  Er zijn nu meer kinderen in nood en zij hebben ons nodig. Wat en hoe kun je WEL doen met inachtneming van je eigen gezondheid?  Wanneer je twijfelt of een kind thuis veilig is, kom je in actie!

  • Kijk of het mogelijk is om te videobellen. Dit zorgt vaak voor een losser contact. Misschien leidt het ook tot een leuk gesprekje over bijvoorbeeld een poster die je aan de muur ziet hangen. Hierdoor heb je meer kans dat je echt te weten komt wat er speelt in het gezin.
  • Benoem ook dat jij het lastiger vindt om jouw zorgen via de telefoon of beeldbellen te bespreken dan face-to-face.
  • Verzamel tijdens het gesprek de feiten en zet ze met de ouders op een rijtje. Heb oog voor andere signalen. Wat zie of hoor je tijdens het gesprek? Bedenk vooraf wat je wil vragen. 

    Wel of geen face-to-face contact?
  • Veel professionals twijfelen en dat kan iedereen zich voorstellen. Als professional gelden andere regels dan voor burgers. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de algemene maatregelen voor professionals.  Klik hier voor deze maatregelen (bron NJI). 
  • De volgende vragen kunnen je helpen bij afwegen van dilemma’s van bijvoorbeeld wel/geen face-to-face contact bij zorgelijke situaties.  Overleg ook met je collega en/of aandachtsfunctionaris HG en KM! Klik hier voor de afwegingsvragen.